سایت در حال تکمیل و بروزرسانی می‌باشد.
کلیشه ژلاتینی چیست؟ خرید کلیشه ارزان
دسته‌بندی‌ها وبلاگ
تاریخ انتشار ۱۴۰۳/۰۲/۲۲
زمان خواندن
6 دقیقه

هر آنچه باید از کلیشه ژلاتینی بدانید!

5/5 - (1 امتیاز)

در مقالات پیشین دانستید که: کلیشه به صفحه انعطاف پذیری گفته می‌شود که توسط آن می‌توان بر روی سطوحی همچون کارتن، نایلون، پارچه و… چاپ ایجاد نمود.

کلیشه چاپ ابزاری پرکاربرد و اساسی در روند چاپ است که بخش مهمی از مراحل چاپ اطلاق می‌شود. در واقع کلیشه‌ها عاملی برای تسهیل روند چاپی هستند. انتقال طرح بر روی سطوح چاپ شونده در روش‌های گوناگون چاپ، توسط انواع کلیشه صورت می‌گیرد.

کلیشه‌ها دارای انواع ژلاتینی، فلزی، دیجیتال، چاپ سیلک و… هستد که هر کدام برای کاربردهای متفاوتی مورد استفاده قرار می‌گیرند.

مزیت‌های فراوان کلیشه باعث شده است که امروزه کلیشه سازی به یکی از صنایع مهم و اثربخش تبدیل شود. دوام بالا، کیفیت بالا چاپ، خشک شدن سریع جوهر و نیز امکان چاپ سری و چند رنگ در بازه زمانی کوتاه، از جمله مزیت‌های کلیشه هستند که بسیار مورد توجه و استقبال صنایع مرتبط با صنعت چاپ، قرار گرفته است.

از انواع کلیشه در موارد بسیاری استفاده می‌شود که کاربرد هر یک با توجه به جنس و متریال مورد استفاده در ساخت آن، متفاوت است. برای مثال از کلیشه ژلاتینی در کارتن سازی و چاپ فلکسو، از کلیشه فلزی درچاپ طلاکوب، از کلیشه دیجیتال در چاپ فلکسو و…استفاده می‌شود.

در صنعت چاپ و بسته بندی، کیفیت و ماندگاری طرح از اهمیت بالایی برخوردار است که با استفاده از انواع کلیشه‌های چاپی می‌توان کوچک‌ترین جزئیات را با کیفیتی بالا و ماندگاری طولانی ایجاد کرد. امروزه صنعت کلیشه سازی به جهت گسترش و توسعه با صنایع بسیاری مانند کارتن سازی پیوند خورده است.

 

در این مقاله از وب سایت کلیشه کیمیا به بررسی یکی از رایج‌ترین انواع کلیشه چاپ، یعنی “کلیشه ژلاتینی” خواهیم پرداخت. در مقاله پیش رو با نحوه ساخت، کاربرد، مزایا و نیز قیمت کلیشه ژلاتینی آشنا خواهید شد.

 

کلیشه چاپ

 

کلیشه ژلاتینی چیست؟

کلیشه ژلاتینی چیست؟

کلیشه در اصطلاح به معنی چاپ تصویر یا نوشته‌ای است که روی فلز یا سطوح دیگر حک می ‌کنند و از آن در هنگام چاپ روی انواع قطعات استفاده می‌نمایند. کلیشه در صنعت چاپ نیز همین معنی را بازگو می‌کند. کلیشه قالبی از طرح چاپی مورد نظر است که با متریال‌های متفاوتی تولید و در دسترس قرار می‌گیرد.

کلیشه ژلاتینی یک ورقه انعطاف پذیر است که از ژلاتین فشرده و یا پلاستیک به تولید می‌رسد. این نوع کلیشه از رایج‌ترین و پرکاربردترین انواع کلیشه است که در صنعت چاپ و بسته بندی، بسیار از آن استفاده می‌شود.

با اختراع کلیشه و در پی آن کلیشه ژلاتینی، از اواخر قرن ۱۸ توسعه و پیشرفت چشمگیری در چاپ روزنامه و مطبوعات اتفاق افتاد که همچنان نیز یکی از بهترین روش‌ها برای چاپ پرجزئیات‌ترین تصاویر محسوب می‌شود.

از جمله روش‌های چاپی که استفاده از کلیشه ژلاتینی در آن بسیار رایج است، روش قدیمی و پرکاربرد چاپ فلکسو است. در این روش چاپی از کلیشه ژلاتینی به عنوان قالبی برای طرح چاپی استفاده می‌شود. البته در روش‌های دیگر چاپ نیز امکان استفاده از کلیشه ژلاتینی وجود دارد.

در کارتن سازی برای ایجاد چاپ طرح‌های با کیفیت و متنوع بر روی کارتن یا جعبه مقوایی، از کلیشه ژلاتینی بهره گرفته می‌شود که از جمله مهم‌ترین کاربرد کلیشه ژلاتینی است.

دلیل استفاده از این نوع کلیشه در کارتن سازی کیفیت بالا، امکان چاپ ریزترین نکات تصویر و انعطاف پذیری ساختار کلیشه ژلاتینی است که فرآیند چاپ را آسان می‌نماید.

 

مراحل ساخت کلیشه ژلاتینی چگونه است؟

در زمان‌های گذشته بدلیل محدود بودن امکانات و تجهیزات چاپی، پروسه ساخت کلیشه ژلاتینی زمان‌بر و کمی دشوار بوده است. اما امروزه با گسترش تکنولوژی و ساخت دستگاه و تجهیزات به روز، فرآیند ساخت کلیشه بسیار آسان شده است.

ساخت کلیشه ژلاتینی چندان کار دشواری نیست و تنها نکته مهم در مراحل ساخت آن، داشتن دقت و تمرکز کافی است.

مواد اولیه ساخت کلیشه ژلاتینی، ژلاتین ۵ میل است.

 

مرحله اول: اولین مرحله در ساخت انواع کلیشه چاپ، طراحی طرح مورد نظر توسط نرم افزارهایی مانند فتوشاپ و کورل است.

از نرم افزارهای گرافیکی پرکاربرد در ساخت کلیشه ژلاتینی  می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

فتوشاپ

کورل دراو

ایلوستریتور

تری دی مکس

 

مرحله دوم: پس ازآماده سازی طرح مورد نظر و تایید آن از سوی مشتری، طرح بر روی کاغذی به نام کالک پرینت گرفته شده و آماده مرحله نوردهی می‌شود.

مرحله سوم: اکنون کاغذ پرینت گرفته شده با ژلاتین درون میز نور یووی قرار داده می‌شود تا طرح بصورت برجسته درآید.

مرحله چهارم: در این مرحله قسمت‌هایی که نیاز به چاپ ندارند شست‌و‌شو داده شده و در سطح پایین‌تری نسبت به قسمت‌های برجسته قرار می‌گیرند.

برای شست‌و‌شو کلیشه ژلاتینی از تینر و روغن استفاده می‌شود.

 

پس از پشت سر گذاشتن تمام مراحل فوق، کلیشه آماده است و می‌توان از آن در دستگاه‌های چاپی استفاده نمود.

برای استفاده از کلیشه ژلاتینی، ابتدا آن را دستگاه‌های چاپی قرار می‌دهند و پس از آغشته شدن کلیشه به جوهرهای مخصوص، چاپ بر روی سطوح مورد نظر انتقال ‌می‌یابد.

جوهر کلیشه ژلاتینی به سرعت خشک می‌شود و دیگر نیازی به صرف زمان بیشتر برای آن نخواهیم داشت.

کلیشه ژلاتینی گزینه مناسبی برای کارهای پرتیراژ است که با توجه به قیمت، کیفیت چاپ بالایی را در اختیار شما قرار می‌دهد.

 

روش ساخت کلیشه ژلاتینی

کلیشه ژلاتینی

 

امروزه دو نوع روش برای کلیشه سازی وجود دارد:

۱. آنالوگ (Analog)

کلیشه سازی به صورت آنالوگ قدمت بیشتری دارد و در حال حاضر بیشتر مورد استفاده است. در این نوع از کلیشه سازی، طلق رویی از صفحه ژلاتین در زمان استفاده برداشته می‌شود و فیلم نگاتیو طرح مورد نظر در بالا قرار میگیرد تا از لغزش آن جلوگیری کند و طرح را روی صفحه‌ی کلیشه ژلاتین بی‌اندازد تا قسمت های مورد نظر زیر نور ماورای بنفش قرار گیرد.

۲. دیجیتال (Digital)

در کلیشه سازی دیجیتال طرح به صورت دیجیتال روی ژلاتین قرار می‌گیرد، و به جای استفاده از فیلم نگاتیو برای مشخص کردن طرح روی ژلاتین، بخش‌های مشخص شده به وسیله لیزرهای IR از روی صفحه می‌سوزند تا طرح نهایی برجسته شود و به این صورت با حذف فیلم نگاتیو یک روند کار ساده و کاملا دیجیتالی فراهم می‌کند. همچنین در بعضی از موارد کیفیت تصویر به دست آمده نیز افزایش یافته است.

 

مزایای استفاده از کلیشه ژلاتینی چیست؟

سبب رایج بودن کلیشه ژلاتینی، مزایای آن است که در ادامه به آن اشاره خواهیم کرد:

  • ماندگاری بالای چاپ
  • کیفیت چاپ
  • خشک شدن سریع جوهر
  • امکان ایجاد چاپ بر روی سطوح صاف و ناصاف
  • امکان چاپ سری
  • چاپ در چند رنگ در کوتاه ترین بازه زمانی
  • قیمت مقرون بصرفه
  • و…

 

موارد استفاده از کلیشه ژلاتینی

  • تولید مهر
  • چاپ فلکسو
  • چاپ انواع لباس و پارچه
  • چاپ روزنامه و مجلات
  • چاپ بر روی سطوح چرمی و چوبی
  • طراحی کارتن
  • و…

 

لوازم مورد نیاز برای ساخت کلیشه ژلاتینی

برای ساخت کلیشه چاپ و کلیشه کارتن سازی از ژلاتین ۵ میل استفاده می‌شود.

برای ساخت کلیشه فلزی در چاپ تامپو و طلاکوب از سیلیکون فشرده که به آن نایلوپرینت کلیشه سازی گفته می‌شود، استفاده می‌شود.

مراحل ساخت کلیشه مانند ساخت مهر، آسان است. تمامی مراحل نوردهی و شستشو کلیشه باید در محیطی تاریک انجام شود. میز نور کلیشه سازی از تعداد لامپ نوری ماورابنفش تشکیل شده است.

مهمترین نوع لامپ یووی هپتاچی ژاپنی است که کیفیت و عمر بالایی دارد.

دستگاه های کلیشه سازی در مدل‌های کلیشه سازی دستی و کلیشه سازی اتوماتیک در بازار وجود دارند.

 

خرید کلیشه ژلاتینی

همانطور که گفته شد کیفیت کلیشه به متریال مورد استفاده در ساخت وابسته است که در هنگام ثبت سفارش باید از کیفیت مواد اولیه شرکت منتخب خود اطمینان حاصل نمایید.

توصیه ما به شما شرکت کلیشه سازی کیمیا است. زیرا کلیشه کیمیا از بروزترین تجهیزات روز دنیا و مرغوب‌ترین مواداولیه برای ساخت کلیشه بهره می‌گیرد. شما می‌توانید با اطمینان خاطر کلیشه خود را در طرح‌های متنوع از کلیشه کیمیا با مناسب‌ترین قیمت تهیه نمایید.

خدمات کلیشه کیمیا:

  • مونتاژ
  • مشاوره
  • طراحی
  • ساخت

 

قیمت کلیشه ژلاتینی

با توجه به لوازم مورد نیاز در ساخت کلیشه ژلاتینی عوامل بسیاری بر تعیین قیمت کلیشه موثر هستند که عبارتند از:

  • ابعاد طرح چاپی
  • ضخامت ورقه ژلاتین
  • ظرافت طرح
  • تعداد سفارش
  • و…

 

اکنون با در اختیار داشتن جزئیات سفارش خود می‌توانید قیمت کلیشه مورد نیاز خود را تخمین بزنید.

برای سفارش، حتما چندین شرکت تولیدکننده کلیشه را مورد بررسی و آزمایش قرار داده و از کیفیت مواد اولیه مورد استفاده اطمینان حاصل نمایید. چرا که کیفیت نهایی چاپ شما به کیفیت کلیشه وابسته است.

کلیشه کیمیا با در اختیار داشتن تجهیزات و ماشین آلات روز دنیا قادر به تولید انواع کلیشه چاپی برای طیف گسترده‌ای از محصولات بسته بندی نظیر کارتن، انواع جعبه (کفش، پیتزا، دارو و…)، نایلون، نایلکس، لفافه‌های بسته بندی، لیبل، پاکت سیمان و گچ، گونی برنج و دیگر اقلام بسته بندی می‌باشد.

برقراری ارتباط با کلیشه کیمیا

برای برقراری ارتباط با واحد کارشناسان کلیشه کیمیا، می‌توانید به صفحه تماس با ما مراجعه و سوالات خود را با کارشناسان ما در میان بگذارید.

کارشناسان ما در کوتاه ترین زمان ممکن پاسخگوی نیاز شما خواهند بود.

نظرات و انتقادات خود را با ما در میان بگذارید.

مقالات
مرتبط بخوانید