سایت در حال تکمیل و بروزرسانی می‌باشد.
متریال و تجهیزاتی که در راه اندازی کلیشه سازی به آن نیاز داریم
دسته‌بندی‌ها وبلاگ
تاریخ انتشار ۱۴۰۳/۰۲/۳۱
زمان خواندن
8 دقیقه

آشنایی با متریال و تجهیزات کلیشه سازی

5/5 - (2 امتیاز)

در دنیای امروزی، صنعت چاپ و بسته بندی پیشرفت چشمگیری داشته است و بسیاری از صنایع را به خود وابسته کرده است. در واقع صنعت چاپ همچون درختی تنومند است که از شاخ و برگ‌های فراوانی برخوردار است.

از جمله صنایع مهمی که با صنعت چاپ پیوند خورده است، کلیشه سازی می‌باشد. کلیشه سازی از ضروری‌ترین مراحل پیش از چاپ است که در انجام فرآیند چاپ و همچنین نتیجه از آن بسیار موثر است. بنابراین می‌توان نتیجه گرفت که کلیشه، از جمله ابزارهای اساسی در چاپ است که بر کیفیت چاپ اثر می‌گذارد.

کلیشه چاپ در شرکت‌های کلیشه سازی به تولید می‌رسند. برای راه اندازی و تولید کلیشه به برخی تجهیزات نیاز داریم که وجود آن‌ها در خط تولید کلیشه سازی ضروری است.

برای راه اندازی کلیشه سازی ابتدا باید لیستی از لوازم و تجهیزات مورد نیاز را تهیه کنید. برای انتخاب درست تجهیزات باید از آگاهی و دانش کافی در این زمینه برخوردار باشید تا از خسارت‌های مالی جلوگیری نمایید.

در این بخش از وبلاگ کلیشه کیمیا به معرفی متریال و تجهیزات مورد نیاز برای کلیشه سازی و اهمیت هر کدام در خط تولید ساخت کلیشه خواهیم پرداخت.

اگر قصد فعالیت در صنعت کلیشه سازی دارید، مطالعه این مطالب به شما کمک خواهد کرد تا تجهیزات و لوازم مورد نیاز خود را تهیه نمایید.

 

راه اندازی کلیشه سازی

راه اندازی کلیشه سازی

برای قدم نهادن در هر حرفه و کسب و کاری، به چند مورد اساسی نیاز دارید که تامین‌کننده آینده و جایگاه شغلی شما خواهد بود که عبارتند از:

۱. دانش و تخصص متناسب

آنچه بیش از همه در سرنوشت و آینده کسب و کار ما موثر است، دانش و تخصص ما در آن حرفه است. در هر حوزه، دانش خاصی وجود دارد که قبل از همه چیز باید به فراگیری آن بپردازیم. اگر شما وارد حرفه‌ای شوید که سرمایه و تجهیزات مورد نیاز آن را در اختیار داشته باشید اما ندانید که چگونه باید از آن‌ها استفاده کنید تا به سود و پیشرفت برسید، سرانجام با شکست و ضرر مالی روبه رو خواهید شد.

کلیشه سازی از جمله صنایع مهمی است که در آن، انواع کلیشه چاپ به تولید می‌رسد. کیفیت کلیشه‌ها در چاپ نقش مهمی دارند.

کلیشه کیمیا با نزدیک به ۲۰ سال سابقه بصورت تخصصی در ساخت کلیشه ژلاتینی جهت چاپ فلکسو و ۱۰ سال سابقه در بخش طراحی تخصصی در حوزه چاپ، از جمله تولیدکنندگان موفق در صنعت کلیشه سازی در سطح کشور عزیزمان ایران می‌باشد.

 

۲. سرمایه اولیه

دومین چیزی که در راه اندازی کلیشه سازی و دیگر کسب و کارها اهمیت دارد، سرمایه اولیه برای تهیه ملزومات و تجهیزات است.

در آغاز کار شما باید مبلغی که می‌خواهید در این زمینه استفاده نمایید، آگاهی پیدا کنید تا متناسب آن اقدام به خرید مکانی مناسب و مواد اولیه نمایید.

توصیه ما به شما این است که همه سرمایه خود را به یکباره صرف خرید تجهیزات نکنید و به مرور زمان سرمایه خود را به کار تزریق کنید. اینگونه از خسارت‌های مالی نیز تا حدودی جلوگیری می‌شود.

در ابتدا سعی کنید برخی از تجهیزات اساسی و ضروری را تهیه کنید تا در هزینه‌ها صرفه جویی شود و پس از درآمد زایی و افزایش فروش به مراتب، خط تولید خود را مجهز نموده و از کارکنان بیشتری استفاده نمایید.

 

۳. تجهیزات کلیشه سازی

در کلیشه سازی برای ساخت و تولید کلیشه، نیازمند برخی تجهیزات از قبیل دستگاه نوردهی، دستگاه پلیت ستر، ایمیج ستر و… هستید تا بتوانید فرآیند تولید را به بهترین شکل ممکن انجام دهید.

در ادامه بیشتر با دستگاه‌های کلیشه سازی آشنا خواهید شد.

 

۴. نیروی انسانی متخصص

به همان میزان که دانش و تخصص در کلیشه سازی اهمیت دارد، بهره گیری از نیروی انسانی متخصص و با تجربه نیز حائر اهمیت است.

نیروی انسانی مجرب همچون پشتوانه‌ای است که در موفقیت شما نقش دارد. بنابراین سعی کنید کارکنان خود را با دقت و تمرکز بالا انتخاب نمایید.

 

انواع کلیشه سازی

 

کلیشه سازی به روش‌های متفاوتی انجام می‌شود. از زمان پیدایش کلیشه چاپ تاکنون تغییرات بسیاری در روند ساخت و تولید کلیشه بوجود آمده است که موجب بهبود کیفیت کلیشه شده است.

در گذشته تجهیزات مورد استفاده در این صنعت از محدودیت‌هایی برخوردار بودند که کلیشه سازی را کمی دشوار کرده بود. اما امروزه با پیشرفت تکنولوژی و دانش بشر، ماشین آلات بروزی تولید شده‌اند که کار را آسان کرده‌اند.

از ابتدا روشی که در کلیشه سازی مورد استفاده قرار می‌گرفت، روش آنالوگ بوده است که امروزه نیز بصورت رایج در شرکت‌های کلیشه سازی استفاده می‌شود. در این روش کلیشه سازی، فیلم نگاتیو با دستگاه ایمیج ستر تهیه می‌شود.

به مرور زمان کلیشه سازی دیجیتال جای کلیشه سازی آنالوگ را گرفت که روشی پیشرفته در ساخت کلیشه به حساب می‌آید.

این دو روش کلیشه سازی در بسیاری از مراحل تولید کاملا شبیه به یکدیگر هستند که تنها در مرحله ابتدایی یعنی ساخت فیلم نگاتیو از طرح با هم متفاوت هستند.

همانطور که گفته شد در کلیشه سازی به روش آنالوگ از دستگاه ایمیج ستر برای تهیه فیلم استفاده می‌شود. اما در روش کلیشه سازی دیجیتال از دستگاه پلیت ستر برای این امر استفاده می‌شود.

امروزه از هر دو روش در صنعت کلیشه سازی استفاده می‌شود.

 

تجهیزات و ماشین آلات کلیشه سازی

 

  • دستگاه پلیت ستر در روش دیجیتال
  • دستگاه ایمیج ستر در روش آنالوگ
  • دستگاه نوردهی
  • دستگاه پروسسور
  • دستگاه خشک کن
  • دستگاه نور آخر

 

دستگاه پلیت ستر

دستگاه پلیت ستر کلیشه

 

روش جدیدتری که این روزها رایج شده و کار را بسیار ساده کرده استفاده از دستگاهی به نام Plate Setter است که بدون درست کردن فیلم مستقیماً زینک را می‌سازد. یعنی فایل از کامپیوتر به دستگاه ارسال می‌شود و زینک آماده از دستگاه خارج می‌شود. می‌توان گفت که دستگاه پلیت ستر پرینتر زینک است.

در کلیشه سازی برای تولید فیلم دیجیتال به صورت نگاتیو از دستگاهی استفاده می‌شود که در روش دیجیتال از دستگاه پلیت ستر برای ساخت فیلم نگاتیو استفاده می‌شود.

دستگاه پلیت ستر تمام اتوماتیک بدون درست کردن فیلم، زنیک را تولید می‌کند یعنی پس از ارسال فایل از کامپیوتر، زنیک آماده از دستگاه خارج می‌شود.

 

دستگاه ایمیج ستر

دستگاه ایمیج ستر سایز ۴/۵ ورقی ساخت شرکت هایدلبرگ جهت تهیه فیلم

در روش قدیمی و رایج کلیشه سازی آنالوگ از دستگاه ایمیج ستر برای ساخت فیلم نگاتیو استفاده می‌شود.

ایمیج ستر فیلم لازم را آماده می‌کند و از این فیلم برای نور دادن به کلیشه خام استفاده می‌شود.

 

دستگاه نوردهی

 

دستگاه نوردهی کلیشه سازی| ساخت انواع کلیشه در کلیشه کیمیا

پس از تهیه‌ی فیلم دیجیتال احتیاج به دستگاهی داریم که تصویر فیلم را به کلیشه خام منتقل کند که این کار با استفاده از دستگاه نوردهی مجهز به تعداد بسیاری مهتابی مخصوص که قابلیت تولید نور یووی را دارند انجام می‌گیرد.

این دستگاه هم در مرحله اول کلیشه استفاده می‌شود و هم در آخرین مرحله کلیشه سازی، بعد از خشک کن باید کلیشه در کشوهای زیر این دستگاه قرار بگیرد تا ۲ نور آخر را بگیرد.

 

دستگاه پروسسور

دستگاه شست و شو تخت کلیشه| کلیشه کیمیا

 

پروسسور دستگاهی است که وظیفه شستشو نواحی نور نخورده کلیشه را دارد. قبل از شستشو کلیشه توسط یک دستگاه دیگر پانچ می‌شود و با گیره های مخصوص وارد حلال می‌شود.

شستشوی کلیشه یکی از مراحل مهم در فرایند کلیشه سازی است! در این مرحله کلیشه‌هایی که به آن ها نور یووی تابانده شده٬ برای تکمیل فرایند کلیشه‌سازی وارد این دستگاه می‌شوند تا طرح نهایی نقش بسته بر کلیشه، قابلیت استفاده برای چاپ را به دست آورد!

 

دستگاه خشک کن

دستگاه خشک کن کلیشه| راه اندازی کلیشه سازی| کلیشه کیمیا

 

پس از شست و شو کلیشه باید ان را درون دستگاهی قرار دهیم تا کاملا خشک شود. برای خشک شدن کلیشه باید حداقل ۲ ساعت زمان محاسبه کرد.

توجه داشته باشید که باید زمان مناسبی را برای خشک شدن کلیشه اختصاص دهید چرا که اهمیت بسیاری دارد و بر کیفیت نهایی کلیشه تاثیر بسزایی دارد.

 

دستگاه نور آخر

آخرین مرحله کلیشه سازی، نوردهی مجدد برای از بین رفتن چسبندگی کلیشه است.

می‌توانید برای کاهش هزینه‌های تجهیزات، از یک دستگاه نوردهی در مرحله اول و آخر ساخت کلیشه استفاده نمایید.

 

مواد اولیه ساخت انواع کلیشه

  • ژلاتین ۵ میل برای ساخت کلیشه ژلاتینی
  • سیلیکون فشرده یا نایلوپرینت برای ساخت کلیشه فلزی
  • شابلون برای ساخت کلیشه چاپ سیلک
  • کاغذ کالک برای پرینت طرح

 

لوازم جانبی کلیشه سازی

  • جریان برق: تمامی دستگاه‌ها با استفاده از نیروی برق کار می‌کنند. برای استفاده از تجهیزات باید کارگاه مجهز به برق سه فاز باشد.
  • تجهیزات شبکه: اتصال کامپیوترها به ریپ یا شبکه‌های دیگر
  • یو وی اس: دستگاه لیزر باید به یو وی اس متصل شود.
  • لوپ ۱۰۰ ایکس: برای کیفیت کنترل هافتن در کلیشه‌ها
  • دنسیتومتر: برای تنظیم کرو دات گین ماشین چاپ
  • میکرومتر: برای اندازی گیری ضخامت کلیشه
  • نرم افزاهای تخصصی: برای طراحی و کنترل سفارشات قبل و حین تولید
  • تجهیزات تهویه هوا: برای پاکسازی فضا از بوی بد مواد
  • تجهیزات تسویه حلال: برای استفاده مجدد از حلال‌های شست و شو و کاهش هزینه
  • سیستم سرمایش: مانند کولرگازی برای خنک نگه داشتن پلیت سترها
  • کامپیوتر به تعداد لازم: برای افرادی که در واحد طراحی و دیگر بخش‌ها مشغول هستند.
  • و…

 

نرم افراهای مناسب طراحی در کلیشه سازی

 

در ساخت کلیشه ابتدا باید طرح مورد نظر توسط نرم افزارهای طراحی آماده شود. نرم افزارهای بسیاری در این زمینه وجود دارند که با توجه به امکاناتی که ارائه می‌دهند، مورد استفاده قرار می‌گیرند.

از جمله نرم افزارهای طراحی مناسب طراحی کلیشه شامل:

  • فتوشاپ
  • کورل دراو
  • ایلوستریتور
  • تری دی مکس

نرم افزارهای طراحی در تعیین کیفیت طرح یا لوگو موثر هستند و باید از نرم افزارهای طراحی قدرتمند استفاده کرد.

قدرتمندترین نرم افزار طراحی، فتوشاپ است که امکانات بسیاری را در اختیار طراحان قرار می‌دهد. شما می‌توانید در کنار آن از دیگر نرم افزارها نیز استفاده کنید تا طرحی با کیفیت‌تر را ارائه دهید.

یکی از بخش‌هایی باید در کلیشه سازی وجود داشته باشد، واحد طراحی است که توسط طراحان متخصص مدیریت می‌شود.

 

 

بخش‌های لازم در کلیشه سازی

واحدهای مورد نیاز در کلیشه سازی

در مجموعه‌های تولید برای مدیریت صحیح سفارشات و آماده سازی آن‌ها بهتر است برای هر بخش، واحدهایی اختصاص داده شود و هر بخش نیز توسط نیرویی مجرب و متخصص اداره شود تا مشکلی بوجود نیاید.

کلیشه سازی دارای مراحلی است که انجام تمامی این مراحل توسط یک شخص/ بخش کار را بسیار دشوار و سخت می‌کند. بنابراین لازم است برای ساماندهی و سهولت فرآیند کار واحدهایی برای هر بخش تعبیه شود.

واحد مشاوره و ثبت سفارش

بهتر است بخشی از افراد متخصص و باتجربه تعیین شود تا مسئولیت مشاوره و پاسخ دادن به سوالات مشتریان را بر عهده دارد. زیرا ممکن افراد در هنگام ثبت سفارش با سوالاتی روبرو شوند که خواستار پاسخ از جانب شما هستند.

 

واحد طراحی و آماده سازی

در کلیشه سازی، طراحی کلیشه از اهمیت بسیاری برخوردار است. داشتن طراحان خوب باعث پیشی گرفتن شما از دیگر رقیبان خواهد شد.

 

واحد کنترل کیفیت

کلیشه‌ها پس از تولید باید مورد آزمایش قرار گرفته شوند تا محصولی با کیفیت به مشتریان ارائه شود.

 

واحد تولید کلیشه

در این بخش باید از افراد آشنا به کار با دستگاه‌های کلیشه سازی بهره گرفت شود تا بتوانند مراحل تولید را به خوبی به سرانجام برسانند.

 

مرحله بسته بندی و ارسال

برخی از خریداران امکان تحویل سفارشات خود را ندارند و شما باید تدابیر لازم را برای بسته بندی و ارسال سفارشات بی‌اندیشید.

 

واحد مالی

برای برآوردن هزینه‌ها، سود سالانه، خرید ملزومات، پرداخت حقوق کارکنان و هزینه‌های جاری باید شخصی مسئولیت حساب رسی را بر عهده گیرد.

 

سخن پایانی

در این مقاله شما را با تجهیزات و دستگاه‌هایی که در راه اندازی کلیشه سازی به آنها نیاز دارید آشنا کردیم.

همچنین در این مقاله دانستید که داشتن دانش و مهارت کلیشه سازی بسیار مهم‌تر از سرمایه و تجهیزات است. چراکه دانش شما می‌تواند محرکی برای رسیدن به بازار فروش و افرایش درآمد باشد. امیدوارم مطالب ارائه شده در این مقاله مورد بهره برداری شما عزیزان واقع گردد.

کلیشه کیمیا با در اختیار داشتن تجهیزات و ماشین آلات روز دنیا قادر به تولید انواع کلیشه چاپی برای طیف گسترده‌ای از محصولات بسته بندی نظیر کارتن، انواع جعبه (کفش، پیتزا، دارو و…)، نایلون، نایلکس، لفافه‌های بسته بندی، لیبل، پاکت سیمان و گچ، گونی برنج و دیگر اقلام بسته بندی می‌باشد.

برقراری ارتباط با کلیشه کیمیا

برای برقراری ارتباط با واحد کارشناسان کلیشه کیمیا، می‌توانید به صفحه تماس با ما مراجعه و سوالات خود را با کارشناسان ما در میان بگذارید.

کارشناسان ما در کوتاه ترین زمان ممکن پاسخگوی نیاز شما خواهند بود.

نظرات و انتقادات خود را با ما در میان بگذارید.

مقالات
مرتبط بخوانید