صنعت چاپ از دیرباز تاکنون تحولات بسیاری به خود دیده است. با پیشرفت روزافزون تکنولوژی و فناوریهای نوین، صنعت چاپ همواره در حال رشد و تکامل و ابداع روشهای چاپی جدید است. یکی از دستاوردهای پیشرفته، چاپ دیجیتال است.
چاپ دیجیتال از جمله روشهای نوین برای تبدیل تصاویر دیجیتال به محصولات چاپی است که امروزه به دلایل مزایای بسیار زیادی که دارد؛ توانسته در صنعت چاپ جایگاه بزرگی برای خود ایجاد کند.
از قابل توجهترین مزیتهای چاپ دیجیتال نسبت به روشهای قدیمی و سنتی، سرعت بالای آن است که سفارشات را در کمترین زمان با حفظ کیفیت، اجرا و پیاده سازی میکند.
چاپ دیجیتال معمولا شامل چاپ حرفهای در سفارشات پایین است که بوسیله چاپگرهای لیزری و چاپگرهای لارج فرمت یا جوهر افشان انجام میشود.
هزینه چاپ دیجیتال برای چاپ هر صفحه نسبت به چاپ افست کمی بیشتر است که با صرفه جویی در هزینههای دیگر چون تهیه پلیت چاپ در تیراژهای کم، قابل جبران است. این نوع از چاپ کاربردهای فراوانی داشته و البته به دلیل مقرون به صرفه بودن هزینههای آن، با استقبال بینظیری مواجه شده است. امروزه در بسیاری از چاپخانهها، دستگاههای متعددی برای انواع روشهای دیجیتال وجود دارد.
اگر شما هم میخواهید با روش چاپ دیجیتال، مزایا و معایب، کاربرد و دیگر اطلاعات مربوط به آن آشنا شوید، در این مقاله با کلیشه کیمیا همراه باشید.
تمام تلاش ما در کلیشه سازی کیمیا ارائه مطالب جامع و مفید با بیانی ساده و روشن به شما بازدیدکنندگان گرامی میباشد. همچنین شما عزیزان میتوانید با ثبت پیشنهادات و انتقادات خود ما در بهبود عملکرد و ارائه خدمات یاری نمایید.
چاپ دیجیتال چیست؟
چاپ به وسیله دستگاه های تونری و لیزری حرفه ای روی انواع کاغذ را چاپ دیجیتالی می گویند.
در دهههای گذشته برای چاپ تصاویر در تیراژ بالا از چاپ افست یا لیتوگرافی استفاده میشد؛ که از کیفیت و امکانات محدودی برخوردار بود؛ اما در سالهای اخیر پیشرفت تکنولوژی، در حوزههای مختلف از جمله صنعت چاپ، تغییرات اساسی ایجاد کرده است.
چاپ دیجیتال، تازهترین روش برای تبدیل تصاویر دیجیتال و با کیفیت به محصولات چاپی است. معمولا از این سیستم، برای تیراژهای پایین استفاده میشود. این روش در مقایسه با دیگر روشهای غیر دیجیتالی از کیفیت عالی، سرعت عمل بالا و فرآیند چاپ تصویر آسانتر برخوردار است.
به زبان ساده، چاپ دیجیتال اصطلاحی است که دقیقاً نحوه چاپ مستقیم جوهر بر روی یک بستر را مشخص میکند. نمونه ملموس چاپ دیجیتال پرینتر یا چاپگرهای رنگی خانگی هستند که همه شما تاکنون حداقل یک مرتبه از آن استفاده کردهاید.
چاپ دیجیتال، فرآیند چاپ تصاویر مبتنی بر دیجیتال بر روی انواع بسترهای رسانهای به طور مستقیم است و بر خلاف چاپ افست، نیازی به پلاک چاپی ندارد. فایلهای دیجیتالی مانند پیدیاف یا فایلهای نشر رومیزی را میتوان مستقیماً به دستگاه چاپ دیجیتال ارسال کرد تا روی کاغذ، کاغذ عکس، بوم، پارچه، مواد مصنوعی، مقوا و بسترهای دیگر چاپ شود.
فرآیند چاپ دیجیتال
برای چاپ دیجیتال از یک عکس یا طرح دیجیتال باید استفاده کرد. خوب است بدانید که طرحهای دیجیتال را میتوان با استفاده از نرمافزارهایی نظیر: فتوشاپ، ایلیستریتور، اتوکد، کورل و… طراحی کرد و درنهایت به شکل وکتور یا دیگر فرمتها ذخیره کرد.
پس از طراحی با توجه به نیاز کارفرما نوع کاغذ تهیه میشود. شایان ذکر است که در این مرحله باید گرماژ کاغذ را بطور دقیق تعیین کرد.
در این مرحله طرح بصورت یکرو یا دورو چاپ میشود.
چاپ دیجیتال به چه روش هایی انجام میشود؟
استفاده از چاپ دیجیتال به روشهای متنوعی انجام میشود که هرکدام از روشهای شناخته شده، کاربرد خود را در صنعت چاپ دارند. بطور کلی چاپ دیجیتال به لحاظ روش تکنولوژی مورد استفاده به هفت نوع تقسیم بندی میشود. در این بخش به ذکر و توضیح هر یک از روشهای چاپ دیجیتال خواهیم پرداخت.
روش چاپ دیجیتال نوری
از پرکاربردترین روشهای مرسوم چاپ دیجیتال، چاپ دیجیتال نوری است که با استفاده از تابش نور، تصاویر را روی کاغذهای حساس به نور (کاغذ عکاسی) چاپ کرده و در مرحله بعد تثبیت مینمایند.
کیفیت تصاویر که به این روش به چاپ رسیدهاند بسیار بالا است. تنها مشکل این روش چاپ دیجیتال دو مرحله بودن آن است که البته امروزه این مشکل با کمک دستگاههای اتوماتیک حل شده است.
روش چاپ حرارتی
همانطور که از اسم این روش پیداست در سیستم حرارتی با استفاده از گرمای شدید که به وسیله ماتریسهای حرارتی یا لیزر و دیگر واکنشهای شیمیایی ایجاد میشود، رنگ و تصویر را روی کاغذهای حساس به حرارت چاپ میکنند. کاربرد روش چاپی برای چاپ تصاویر تک رنگ میباشد که البته امروزه کمی منسوخ شده است.
روش تصعید رنگ
در این روش ابتدا رنگها روی سلفون قرار میگیرد و سپس با استفاده از پرتوهای رنگی مانند ماتریسهای حرارتی رنگها، از روی سلفون بخار شده و روی کاغذ ثبت میشود.
سیستم تصعید رنگ شباهت بسیاری به روش چاپ حرارتی دارد. تصاویر چاپ شده در این روش نیز از کیفیت بالایی برخوردار است که آن را مناسب استفاده برای چاپ پوسترهای تبلیغاتی نموده است.
دستگاههای این روش از قیمت پایینی برخوردار هستند که در بسیاری از لابراتوارهای عکاسی از آن استفاده میشود. اما قیمت مواد مصرفی این دستگاه مانند سلفون های رنگی قیمت بالایی دارند که استفاده از آن مقرون بصرفه نمیباشد.
روش چاپ جوهرافشان
در این سیستم چاپگر مرکب مایع را به صورت مستقیم از هد بر روی کاغذ انتقال میدهد. در واقع دادههای دیجیتال به صورت مستقیم و به وسیله مرکبهای مایع روی سطوح چاپی منتقل میشوند.
در سیستم جوهرافشان، به دلیل عدم استفاده از محمل میانی، تاثیر عوامل محیطی بر کیفیت چاپ به حداقل میرسد.
مهمترین سیستمهای چاپ دیجیتال، شامل سیستم جوهرافشان با امکان پاشیدن تونر براساس تقاضا (Drop on Demand) و پیوسته ((Continues tone میباشد.
بدون شک روش جوهر افشان رایجترین و با کیفیتترین روش چاپ دیجیتال به حساب میآید که دامنه کاربرد فراوانی دارد.
روش چاپ الکتروفتوگرافی (جامد پودری، مایع)
این روش دیجیتال به دو بخش تونری و مرکبی تقسیمبندی میشود.
مرکبی: در چاپ دیجیتال و نوع مرکب، از مرکبهای رنگی برای کارهای چاپی در تعداد بسیار زیاد استفاده شده و البته طرحهای چاپ شده، کیفیت بسیار بالایی دارند. پیچیدگیهای بسیار زیاد بخش مرکبی نسبت به بخش تونری الکتروفتوگرافی، باعث شده مدل مرکبی آن چندان مورد استقبال قرار نگیرد.
تونری: در روش تونری، طرحها به واسطه ذوب شدن پودر رنگ روی کاغذ، با سرعت بسیار بالایی ترسیم میشوند. همچنین چاپ تونری بیشتر در مصارف صنعتی کاربرد دارد. در صورت ترکیب دستگاههای روش چاپ تونری با یک اسکنر، دستگاه لیزری ایجاد خواهد شد.
روش چاپ مارکر لیزری
دستگاههای مارکرهای لیزری یکی از پرکاربردترین دستگاهها در تولید کالاهای مختلف هستند که استفاده از آنها روز به روز افزایش مییابد.
لیزرهای موجود در دستگاههای این روش، با حرکت به سمت عقب و جلو الکتریسیته ساکن را ایجاد کرده و سپس بعد از گرم شدن تونر، آن را روی سطحهای مورد نظر آزاد خواهند کرد.
سرعت عمل روش مارکرهای لیزری دیجیتالی، بسیار زیاد است؛ ولی کیفیت طرح چاپ شده به اندازه روش جوهر افشان نیست.
پرینترهای لیزری نسبت به پرینترهای جوهر افشان سرعت بسیار بالایی دارند، به همین جهت میتوان از آنها جهت چاپ حجم بسیار بالایی از اسناد ازجمله کتابهایی که صفحات زیادی دارند استفاده کرد. البته بزرگترین و اصلیترین عیب این گروه از پرینترها این است که تصاویر رنگی آنها به اندازه تصاویر رنگی پرینترهای جوهر افشان باکیفیت نخواهد بود.
این روش، بیشتر در صنایع تولیدی مورد استفاده قرار میگیرد.
روش چاپ
در این شیوه چاپ، دادهها به شکل یک فایل کامپیوتری از رایانه به چاپگر منتقل شده و کل پروسه چاپ به صورت کاملا اتوماتیک انجام میشود.
دستگاههای سیستم چاپ کاملا مشابه چاپگرهای افست است و تنها تفاوت آنها در استفاده از محملهای چاپی میباشد.
استفاده از این روش برای چاپ صفحات در تیراژ بالا، برخلاف سایر سیستمهای چاپ دیجیتال، بسیار مقرون به صرفه است. اما همچنان امکان چاپ اطلاعات متغیر در این سیستم وجود ندارد.
ابعاد سطح چاپی در چاپ دیجیتال
چاپ دیجیتال براساس ابعاد به سه گونه متوسط، بزرگ و عریض تقسیم میشود.
چاپ دیجیتال متوسط (Medium Format)
سفارشات مربوط به بروشور، عکس، کارت ویزیت، لیبل، کاتالوگ، لفافهای بستهبندی و چاپ روی سطوح مختلف در ابعاد ۳۳ × ۴۸ یا A3+ چاپ میشود. چاپ این سفارشات با چاپگرهای لیزری، جوهرافشان و نوری انجام میشود.
چاپ دیجیتال بزرگ (Large Format)
پوسترها و سفارشاتی که حداکثر دارای عرض ۱۵۰ سانتیمتر میباشد و در فضاهای داخلی مورد استفاده قرار میگیرد؛ در ابعاد بزرگتر از A3+ تا عرض ۱۵۰ سانتیمتر چاپ میشود. در چاپ این سفارشات، از چاپگرهای دیجیتال نوری یا جوهرافشان و لیزری استفاده میشود.
چاپ دیجیتال عریض (Wide Format)
سفارشاتی که در این ابعاد چاپ میشود عموما در محیطهای باز مورد استفاده قرار میگیرد. به همین دلیل در سطح چاپی این سفارشات از موادی استفاده میشود که در مقابل عوامل محیطی مانند آب و نور خورشید مقاوم باشد. فرمت عریض، دارای حداقل ۱۵۰ سانتیمتر و حداکثر ۵۰۰ سانتیمتر عرض است.
ویژگیهای چاپ دیجیتال (مزایا، معایب، کاربرد)
چاپ دیجیتال مانند هر نوع چاپ مزایا و معایب بسیاری دارد که در ادامه به بررسی مهمترین و اصلیترین آنها میپردازیم.
مزایا چاپ دیجیتال
- سرعت بالا: تولید سفارشات تیراژ بالا در کمترین زمان ممکن بدلیل عدم نیاز به مراحل پیش از چاپ
- مقرون بصرفه بودن: عدم نیاز به صرف هزینه برای تهیه صفحات چاپی
- کیفیت بالا: چاپ دیجیتال یکی از باکیفیتترین انواع چاپ است که تصاویر تولیدی آن کیفیت رنگ خوبی دارند.
- چاپ اطلاعات متغیر: به وسیله یک پایگاه اطلاعات (Data Base) میتوان در هر برگ چاپ محتویات متنی و حتی تصویری متفاوت از برگ دیگر را به چاپ رساند.
- قابلیت سفارشی سازی: در چاپ دیجیتال سفارشات متناسب با سلیقه مشتری به چاپ میرسند.
- کاربری آسان ماشینهای چاپ: برای استفاده از ماشین چاپ دیجیتال نیاز به اپراتور ماهر ندارید و به راحتی میتوانید با کمی دقت و تمرکز از آن استفاده نمایید.
- راه اندازی کم هزینه: صرف هزینه کم برای راه اندازی چاپ دیجیتال
- سازگار با انواع سطوح: امکان چاپ عکس یا پیام بر سطوح مختلف مانند کاغذ، بوم، شیشه، چوب و پارچه
مزایای چاپ دیجیتال در صنعت بسیار زیاد است. زیرا این روش ویژگیها و انعطافپذیری بیشتری نسبت به روشهای قدیمی مانند چاپ افست یا فلکسوگرافی ارائه میدهد.
معایب چاپ دیجیتال
با وجود تمام مزایا در روشهای مختلف دیجیتال، این روش دارای معایبی نیز میباشد که عبارتند از:
- عدم امکان چاپ یک سری رنگهای خاص مانند نقرهای یا طلایی
- وجود محدودیتهای در زمان انتخاب گرماژ کاغذ
کاربردهای چاپ دیجیتال
چاپ دیجیتال امروزه بسیار پر کاربرد میباشد. در این مطلب اشارهای مختصر به برخی از کاربردها و خدمات چاپ دیجیتال مینماییم:
- بکارگیری روشهای متنوع چاپ دیجیتال در تبلیغات محلی
- چاپ کارت شناسایی بصورت شخصی سازی شده
- چاپ بروشور
- چاپ پوستر
- چاپ کارت ویزیت
- مورد استفاده در صنایع نساجی و پارچه ( مخصوصا روش جوهر افشان)
- چاپ عکس در تیراژهای متفاوت
- چاپ کارهای نمایشگاهی مانند رول آپ، استند
- استفاده در بخشهای مختلف صنعت بسته بندی
- تهیه نمونه اولیه چاپ
- استفاده در صنعت دکوراسیون داخلی
- و…
قیمت چاپ دیجیتال
تعرفه چاپ دیجیتال به عوامل زیادی وابسته میباشد که در تعیین نرخ چاپ دیجیتال نقش دارند عبارتند از:
- مهمترین: قیمت روز کاغذ
- جنس کاغذ مورد استفاده
- تیراژ چاپ
- رنگی یا سیاه و سفید بودن چاپ
- دو رو یا یک رو بودن کار چاپی
- طراحی
- ابعاد کاغذ مورد استفاده
- و بسیاری موارد دیگر که هر کدام از این عوامل با توحه به سفارش مشتریان متفاوت است.
جمع بندی
چاپ دیجیتال یک روش نوظهور در صنعت چاپ است که توانسته است به سرعت جایگزین روشهای چاپی قدیمی و سنتی شود. چاپ دیجیتال از سرعت، دقت و کیفیت قابل توجهی برخوردار است که بسیاری از صنایع و کسب و کارهای نیازمند به چاپ را به خود جذب نموده است. همچنین کاربرد استفاده از چاپ دیجیتال تنها محدود به صنعت چاپ و نشر نمیشود بلکه در صنایع معماری، نساجی، تبلیغات و… نیز مورد استقبال قرار گرفته است. همچنین میتوان تصاویر را برای هر برداشت تغییر داد؛ همچنین با پرداخت هزینه کمتر از چاپ سنتی، میتوانید چاپ با کیفیت در اختیار داشته باشید.
در این مقاله تمامی مواردی که نیاز دارید تا با چاپ دیجیتال آشنا شوید، بطور کامل و جامع عنوان شده است. امیدواریم مطالب ارائه شده در این بخش در راستای بهره برداری شما عزیزان مفید واقع شود.
برای برقراری ارتباط با مشاوران و کارشناسان کلیشه کیمیا به صفحه تماس با ما مراجعه نمایید.
کارشناسان ما در کوتاه ترین زمان ممکن پاسخگوی نیاز شما خواهند بود.
نظرات و انتقادات خود را با ما در میان بگذارید.